Kahvin viljely

Kahvia viljellään maapallon lämpimimpien alueiden keskikorkeissa vuoristoissa päiväntasaajan molemmin puolin. Ilmasto on kuuma ja tasalämpöinen – täydellinen kylmyydelle aralle kahvipuulle.

 1. Kotisivu
 2. Kahvimaailma
 3. Tietoa kahvista
 4. Kahvin viljely

Kahvia viljellään maapallon lämpimimpien alueiden keskikorkeissa vuoristoissa kravun ja kauriin kääntöpiirin välisellä alueella päiväntasaajan molemmin puolin. Ilmasto on kuuma ja tasalämpöinen.
Arabica-kahvipensas viihtyy korkealla vuoristoissa noin 500–2000 m merenpinnasta ja tarvitsee vuosittain 1000–1500 mm sademäärän menestyäkseen.
Maaperän tulee olla savipitoinen ja kostea sekä hyvin vettä­läpäisevä, jotta kasvin juuret eivät mätänisi. Kahvin jalostamisesta jäljelle jääneitä kahvimarjojen kuoria ja hedelmälihaa käytetään mm. lannoitteena.

Kahvin viljely

Kahvipavun tie aromikkaaksi kahvikupilliseksi

Kaikki alkaa kahvikasvin kukinnasta. Päiväntasaajan kuumassa auringonpaisteessa kukoistava kasvi kukkii kolme tai neljä kertaa vuodessa. Kasvukauden sää ja maaperä vaikuttavat sadon määrään ja laatuun. Noin 6-9 kuukauden päästä kukinnasta kirsikan kokoinen, tummanpunainen tai keltainen kahvimarja on kypsä poimittavaksi. 

Ennen kuin kahvimarja voi aloittaa matkansa, siitä poistetaan hedelmäliha. Märkämenetelmässä kahvimarjat siirretään juoksevan veden mukana kohti kuorimakonetta. Kone irrottaa ja paloittelee marjan kuoren ja seuraavaksi marjat läpikäyvät käymisprosessin vesialtaissa. Lopuksi pavuista huuhdellaan pois hedelmäliha, kahvipavut kuivatetaan ja pakataan säkkeihin.

Kuivamenetelmässä kahvipapuja kuivatetaan auringon alla noin kolmen viikon ajan. Tasaisen tuloksen takaamiseksi papuja käännellään useita kertoja päivässä. Lopuksi hedelmäliha poistetaan. Koska pavut ovat taivasalla alttiina sääoloille ja käsityön tarpeen takia työ on kallista, kuivamenetelmää käytetään nykyään harvemmin.

Kahvipensas

Kahvipensas

Kahvipensas on itse asiassa puu. Puuta leikataan rankasti, koska se helpottaa puiden hoitoa ja matalaksi leikatuista pensaista on helpompi poimia marjat käsin. Kahvimarja muistuttaa kirsikkaa, se on makea ja hyvänmakuinen. Marjan sisällä on kaksi "kiveä" eli kahvipapua.

Coffea-kasvin sukuun kuuluu noin 100 lajiketta, joita viljellään 50-60 eri maassa, jotka sijaitsevat trooppisella alueella päiväntasaajan molemmin puolin. Kaikki lajikkeet ovat ikivihreitä tarkoittaen, että puut ovat lehdessä ympäri vuoden. Puut leikataan jatkuvasti pensasmaisiksi satoisuuden parantamiseksi sekä poiminnan helpottamiseksi. Yksi kahvipensas tuottaa noin 0.2–0.7 kg kahvimarjoja yhden sadon aikana.

Kahvipapujen poiminta

Kahvimarjojen poiminta

Nykyään suurin osa kahvista poimitaan käsin. Tämä varmistaa korkeamman laadun, koska vain kypsät marjat poimitaan. Sadonkorjuuaika ajoittuu Nicaraguassa lokakuusta helmikuun loppuun. Monet poimijoista työskentelevät viljelmillä koko sadonkorjuun ajan. Sadon korjaaminen on usein hyvin haastavaa, koska viljelmät sijaitsevat korkealla vuoren rinteillä. Hyvänä satovuonna nopea ja tehokas poimija pystyy poimimaan noin 10–15 säkkiä marjoja kymmenentuntisen työpäivänsä aikana.

Kahvimarjat voidaan poimia myös koneellisesti. Koneellista poimintaa käytetään paljon esimerkiksi Brasilian suurimmilla kahviviljelmillä. Tämä vaikuttaa kuitenkin aina kahvin laatuun koneen poimiessa sekä kypsät että raa’at marjat.

Kaksi kaupallista päälajiketta

Arabica-kahvikasvin (Coffea Arabica) nimesi Carl Von Linné vuonna 1753. Hän luuli kasvin alkuperämaaksi Arabian niemimaata, josta juontuu nimi Arabica. Arabicalla on yhteensä noin 60 alalajiketta, joista tunnetuimmat ovat Typica ja Bourbon. Robusta-kahvikasvin lajikenimi on Coffea Canephora, mutta sitä kutsutaan yleisesti Coffea Robustaksi kirjaimellisesti sen rujouden ja sitkeyden vuoksi.

Arabica
Arabica-kahvia pidetään yleisesti hienostuneena ja laadukkaana lajikkeena. Sen mieto, makea, pyöreä ja aromaattinen makumaailma on miellyttävä. Arabica soveltuu hyvin suodatinkahviksi sekä espressoksi.
Arabica-kahvikasvi kasvaa korkealla ja antaa vähemmän satoa kuin Robusta. Arabica-kahveja luokitellaan myös viljelykorkeuden mukaan. Mitä korkeammalla Arabica-kahvia viljellään, sitä hitaammin kahvimarjat kasvavat ja kehittyvät, jolloin kahvipapuihin muodostuu myös aromikkaampi ja hienostuneempi makumaailma.

Robusta
Robusta-kahvi on voimakkaan, suklaisen ja mausteisen makuista. Täyteläisen, vahvan ja karvaan makunsa vuoksi se soveltuu hyvin espressoksi. Robustaa viljellään matalammalla ja se tuottaa suuren sadon. Se on sitkeä kasvi ja kestää hyvin vaihtelevia olosuhteita, kuivuutta, tuholaisia ja tauteja. Robustassa on tuplasti enemmän kofeiinia kuin Arabicassa.

Kahvipensaan kasvupaikat

Kahvin kasvupaikat

Aurinko paahtaa kuumasti kirkkaansiniseltä taivaalta, vaikka Etelä-Kolumbialaisella Reilun kaupan kahviplantaasilla eletään vasta aamupäivää. Jostain kantautuu kepeä bachata-musiikki. Avomallisten pysäköityjen kuorma-autojen välissä juoksee tusina lapsia iloisesti kiljuen, hienoa hiekkaa pöllyttäen. Arabica-kahvikasvit huojuvat kevyenkosteassa tuulenvireessä.

Suurin osa Suomessa juotavasta kahvista valmistetaan Arabica-lajikkeesta, jota viljellään ympäri maailmaa. Euroopassa suosittua Robustaa viljellään Keski-Afrikassa, erityisesti Ugandassa. Aromikasta Robustaa käytetään tummapaahtoisten kahvien, kuten espresson valmistukseen. Yksittäisestä kahvilajikkeesta koostuvan kahvin lisäksi valmistetaan myös kahvisekoituksia.

Työ kahviplantaasilla

Työ plantaasilla

Rosalita ja hänen yhdeksäntoistavuotias poikansa Eduardo ovat jo päässeet työn rytmiin. Vaikka Eduardo viipyy usein koko yön kuumankosteissa salsan rytmeissä, puhtia tuntuu riittävän paitsi riuskaan työntekoon myös tyttöjen liehittelyyn. Puulaatikkoa kantava naapurin tyttö komentaa hyväntuulisesti Eduardoa keskittymään työhönsä. Eduardo nauraa ja pyyhkii hikeä otsaltaan. Lämpötila väreilee 35 asteen paremmalla puolella ja kosteus tekee paidat nihkeiksi, mutta juuri näissä oloissa kahvikasvi on kukkeimmillaan.

Rosalita hymyilee pojalleen ja siirtää punakeltaisia juuripoimittuja kahvimarjoja juoksevan veden mukana kohti kuorimakonetta. Rosalitan työtoveri huuhtelee pavuista pois hedelmälihan ja asettelee pavut kuivattavaksi. Iloinen nauru kaikuu kauas, kun naiset vaihtavat työnteon lomassa kuulumisia. Koko kyläyhteisö puhaltaa yhteen hiileen hyvän kahvisadon tuottamiseksi.

Ota yhteyttä

 • Asiakaspalvelu

  020 1711 400

  asiakaspalvelu@selecta.com

  Ma–pe 8:00–16:00
  La–su suljettu

  (Puhelun hinta on kiinteästä verkosta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min.)

 • Yhteydenottopyyntö

  Pyydä tarjous

  Oletko kiinnostunut Selecta Finlandin tuotteista, laitteista tai palveluista? Täytä lyhyt lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.

   

 • Huoltopyyntö

  asiakaspalvelu@selecta.com

  Ilmoitathan yhteystietosi sekä laitteen kyljessä olevan sarjanumeron.