Kahvin makuprofiili

Miten syntyy täydellinen kupillinen herkullista kahvia? Kahvin maku on monen tekijän summa.

 1. Kotisivu
 2. Kahvimaailma
 3. Tietoa kahvista
 4. Makuprofiili
Kahvisekoitukset eli blendit

Kahvisekoitukset eli blendit

Kahvisekoituksissa eli blendeissä yhdistyvät kahvilajikkeiden parhaat ominaisuudet. Eri lajikkeita sekoittamalla kahvisekoituksen laatu ja maku saadaan pysymään tasaisena sadosta toiseen. Tarkkaan varjellulla reseptillä saavutetaan juuri oikea, tasalaatuisen aromintäyteinen makuprofiili.

Alkuperämaakahviin yhdistellään saman maan eri kahvilajikkeita mahdollisimman laadukkaan ja maukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Arabica-sekoituksiin taas yhdistellään eri maiden laadukkaimpia Arabica-lajikkeita. Kahvisekoitus saattaa olla jopa kymmenen eri kahvilajikkeen tarkkaan harkittu yhdistelmä.

Kahvin maun aistiminen

Aromi
Kahvista on parhaimmillaan löydettävissä noin 1200 eri aromia, kun esimerkiksi viineissä vastaava luku on 800. Kahvissa voi maistaa mm. seuraavia aromeja: marjainen, hedelmäinen, mausteinen, vaniljainen ja suklainen.

Täyteläisyys
Kahvin suutuntuma, täyteläisyys, koostumus ja jälkimaku kielellä sekä kitalaessa.

Hapokkuus
Kahvin hapokkuuden voi aistia kielen molemmin puolin, joskus myös kitalaen takana. Hallitsee makuelämystä.

Täydellinen kupillinen kahvia

Vaikuta kahvisi makuun

Miten syntyy täydellinen kupillinen herkullista kahvia? Kahvin maku on monen tekijän summa. Voit vaikuttaa ratkaisevasti kahvisi makuun mm. kokeilemalla kahvin eri karkeutta, muuttamalla kahvin ja veden määrää sekä säätämällä kahvinsuodatusaikaa, mikäli se on mahdollista kahvinkeittimessäsi.

Suodatinkahvi voi olla karkeusasteeltaan erittäin hienoa, hienoa, puolikarkeaa tai karkeaa. Mitä karkeampi jauhatus, sitä enemmän voit annostella kahvijauhetta. Jos vesi kulkee liian nopeasti kahvijauheen läpi, kahvi ei ehdi luovuttaa veteen koko olemustaan. Aromit eivät liukene kunnolla veteen ja kahvista tulee laihaa ja aromitonta.

Kahvin valmistus

Hyvää ja kuumaa kahvia

Haalea keitinvesi latistaa kahvin maun. Saadaksesi rikkaan ja aromikkaan makuelämyksen, kahvin valmistuksessa veden suodatuslämpötilan tulisi olla 92–96 astetta ja nautittaessa hieman alle 80 astetta. Valmis kahvi säilyy pannussa puolisen tuntia. Jotta saat pannun pohjalle laskeutuneen voimakkaamman kahvin sekoittumaan laihemman pintakahvin kanssa, sekoita kahvi kevyesti ennen tarjoilua.

Kahvi kannattaa kaataa lämmitettyyn kuppiin, sillä kylmässä kupissa kahvin lämpötila laskee ja sen mukana se menettää osan aromikkuuttaan. Myös maito kannattaa lämmittää ennen kuin kaadat sen kahvin sekaan. Ylellisen viimeistelty kahvihetki on pieni suuri nautinto, johon kannattaa panostaa.

Kotikahvinkeittimen puhtaus

Kotikahvinkeittimen puhtaus

Puhdas keitin, parhaat aromit

Kahvinkeittimen puhtaudesta huolehtiminen takaa päivittäisen kahvinautinnon myös kotona. Näin saat saat parempaa kahvia ja pidennät keittimeni käyttöikää. Kaikkein laadukkainkin kahvi on helposti pilalla, jos keitin on likainen. Säännöllisesti puhdistettu keitin ilahduttaa aina tasaisen herkullisella kahvilla.

Kannu ja suodatinsuppilo kannattaa pestä astianpesuaineella jokaisen kahvihetken päätteeksi. Suodatinsuppiloon jäänyt vanha kahvi aiheuttaa seuraavaan kahviannokseen makuvirheen ja saattaa tukkia suodattimen. Muistathan pestä myös suodatinsuppilon tippalukon. Käsin pesten saat usein konepesua perusteellisemman lopputuloksen.

Kalkki ja rasva kuluttavat kahvinkeitintä

Älä kaada vettä kahvinkeittimen vesisäiliöön pesemättömällä kannulla, koska siitä kulkeutuu kahvirasvaa laitteen koneistoon. Rasvan kertymistä voi ehkäistä kaatamalla veden aina erillisestä puhtaasta kannusta.

Kahvinkeittimestä kannattaa silloin tällöin poistaa vesijohtovedestä kertyneet kalkkisaostumat. Noudata aina oman kahvinkeittimesi mukana tulleita ohjeita. Kalkki ja rasvakertymät hidastavat veden kulkua keittimessä sekä lisäävät sähkönkulutusta. Voit poistaa kalkin mm. etikalla, sitruunahapolla tai kaupoissa myytävällä kalkinpoistoaineella. Kalkinpoisto kannattaa tehdä muutaman viikon välein keittimen käyttöasteesta riippuen. Muista aina tarkistaa oheisten tuotteiden sopivuus omalle keittimellesi laitteen käyttöohjeesta tai laitteen myyjältä.

Ota yhteyttä

 • Asiakaspalvelu

  020 1711 400

  asiakaspalvelu@selecta.com

  Ma–pe 8:00–16:00
  La–su suljettu

  (Puhelun hinta on kiinteästä verkosta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min.)

 • Yhteydenottopyyntö

  Pyydä tarjous

  Oletko kiinnostunut Selecta Finlandin tuotteista, laitteista tai palveluista? Täytä lyhyt lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.

   

 • Huoltopyyntö

  asiakaspalvelu@selecta.com

  Ilmoitathan yhteystietosi sekä laitteen kyljessä olevan sarjanumeron.