1. Kotisivu
 2. Yritys
 3. Yritysinfo
 4. Blogi
 5. Kahvitauko

Kahvitauko saa luovuuden lentoon

Nykypäivän työtehtävät ovat vaativia, ja deadlinet kolkuttelevat kulman takana. Moni työnkuva on tekijälleen todellinen haaste. Keskittyminen voi herpaantua ja yksityiskohdat voivat jäädä huomiotta. Niinkin simppeli asia kuin kahvitauko saattaa olla ratkaiseva tekijä, joka auttaa pysymään skarppina ja keskittyneenä. Kerromme, miten kupillinen hyvää kahvia voi hyödyttää työntekijöitäsi ja kiihdyttää tuottavuutta.


Tyytyväinen työntekijä on myös tuottava

Jokainen työntekijä kokee työhyvinvoinnin omalla tavallaan. Yksi asia kuitenkin pätee kaikkiin: kun työntekijä on tyytyväinen, hän on myös tuottava. Painostus, kova kritiikki ja hermostunut ilmapiiri hämärtävät selkeää ajattelua ja voivat lamauttaa työnteon kokonaan. Työstä tulee koko työyhteisölle vaikeampaa.

Mitä työnantaja voi tehdä, jotta työntekijöillä olisi mahdollisimman hyvä työvire? Ergonomiset työpisteet, ajanmukaiset kannettavat tietokoneet ja rauhallinen työympäristö auttavat työntekijöitä keskittymään työhönsä. Yhteiset säännölliset kahvitauot edistävät myös tehokkaasti työhyvinvointia.


Säännöllisten kahvitaukojen hyödyt

Höyryävä kahvikupillinen on jo itsessään nautinto. Kahvitauossa on kuitenkin myös sosiaalinen ulottuvuus. Epämuodollinen spontaani kokoontuminen saa keskustelun virtaamaan vapaammin kuin virallisissa palavereissa ja viestintäkanavissa.

 • Tiedonjako: Ihmiset saattavat jutustella kahvitauolla työhön liittyvistä asioista, tavalla tai toisella. Tiimien ja osastojen rajat ylittävä vuorovaikutus saa ihmiset verkostoitumaan ja avaa uusia näkökulmia. Kun luot vapaamuotoisen keskustelufoorumin, kahvitauosta tulee tärkeä osa yrityksen tiedonhallintaa.
 • Nopeat päätökset: Kahvitauko on loistava sauma saada pyörät nopeasti pyörimään. Moni hyödyntää kahvitauon nopeiden päätösten tekemiseen ja jumittavien projektien rivakkaan edistämiseen. Koska koko tiimi on usein jo valmiiksi paikalla, kahvitauolla voidaan tehdä nopeita päätöksiä niin, että kaikki pääsevät niistä heti jyvälle. Kun skipataan viralliset kanavat jättämättä ketään silti ulkopuolelle, projekti saa hyvän alkusysäyksen.
 • Tiimihenki: Yhteinen kahvihetki on erinomainen ilmapiirin keventäjä. Herkullisella kahvikupillisella on taipumus herättää puheensorinaa ja keveää huulenheittoa. Kun jutellaan viikonloppusuunnitelmista tai vaikka edellisen illan lätkämatsista, ihmiset tutustuvat kuin huomaamatta ja alkavat luottaa toisiinsa. Kahvitauko on yhtä tehokas tapa vahvistaa tiimihenkeä kuin moni muu muodollisempi menetelmä – mutta huomattavasti edullisempi.
 • Vahvistuva työmoraali: On tärkeää, että työntekijöillä on mahdollisuus jutustella kaikessa rauhassa huolehtimatta siitä, että he muka välttelisivät työntekoa. Kun ihmisillä on aikaa vaihtaa keskenään ajatuksia ja siihen myös rohkaistaan, työmoraali vahvistuu.


Näin kahvi kiihdyttää tuottavuutta

Kahvi on luonnollinen tuottavuuden tehostaja. Sopivasti annosteltu kofeiinitujaus on äärimmäisen hyvä keino terävöittää keskittymistä.

 • Keskittymiskyky paranee: Kofeiini estää väsymyksen ja uupumuksen tunteita välittävien adenosiinireseptorien toimintaa. Ravitsemustieteellinen tutkimus osoittaa, että kahvi nostaa aivojen energiatasoa, parantaa muistia ja helpottaa keskittymistä.
 • Luovuus lentää: Kahvitauko vahvistaa luovaa ajattelua. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun eli MIT:n tutkimuksessa saatiin selville, että kahvitaukoja pitävät työntekijät ovat idearikkaampia ja luovempia.
 • Tuottavuus tehostuu: Kofeiini saa tuottavuuden vinhaan nousuun. Oppiminen ja tiedon käsittely nopeutuu. Plos One -tiedejulkaisun tutkimuksen mukaan jo 200 milligramman kofeiiniannos voi saada aikaan merkittävän tuottavuusharppauksen.
   

Luo kahvitauolle viihtyisät puitteet

Valoisa ja viihtyisä taukotila innostaa työntekijöitäsi pitämään säännöllisesti kahvitaukoja. Taukotilassa tulisi toki olla tarjolla tuoretta kahvia, mutta myös ilmapiirillä on väliä. Tilan tulisi olla kotoisa ja rentouttava. Välipala-automaateista koostetut mikromarketit kasvattavat suosiotaan. Mikromarketissa on aina saatavilla virkistäviä juomia ja terveellisiä välipaloja.

Jos työyhteisöösi ei ole vielä muodostunut kahvitauon kulttuuria, voit kokeilumielessä avittaa tavan vakiintumista. Ilmoita tietyt kellonajat, esimerkiksi aamupäivällä ja iltapäivällä, jolloin toivot koko tiimin kokoontuvan kahville ja hetkeksi jutustelemaan.


Valjasta kahvin voima yrityksesi hyväksi

Kahvi on paljon enemmän kuin terveellinen energianlähde. Se myös yhdistää ihmisiä, kiihdyttää tuottavuutta ja vahvistaa työntekijöidesi hyvinvointia. Mitä jos menisit vielä askeleen pidemmälle? Tarjoa kahvin ohessa terveellisiä välipaloja ja raikkaita juomia, ja lanseeraa säännölliset rennot kokoontumiset osaksi yrityksesi kulttuuria. Vapaa keskustelu pääsee virtaamaan, ajatukset tuulettuvat ja työntekoon on taas pian uutta tarmoa.

Tutustu myös muihin artikkeleihin