1. Kotisivu
 2. Yritys
 3. Yritysinfo
 4. Blogi
 5. Tulevaisuuden työtila

Tulevaisuuden työtilassa hyvinvointi on etusijalla

Digitalisaatio, teknologiset muutokset, innovatiiviset työtilakonseptit… Työympäristöissä koetaan juuri nyt suuria mullistuksia, jotka asettavat HR-ammattilaiset eri puolilla maailmaa uusien kysymysten eteen. Miten tärkeänä työntekijät pitävät joustavaa työaikaa? Millaisia tulevaisuuden hierarkioiden tulisi olla? Tarvitsevatko työntekijät enemmän vapautta?

Lue New York -työtilakonseptin suurimmista haasteista ja miten ne on mahdollista selättää. Vinkkiemme avulla voit ottaa etulyöntiaseman ja luoda tulevaisuuden työtilan jo tänään.


Mitä New York merkitsee yrityksille?

Siis mikä New York? New York -konseptia voisi luonnehtia filosofiaksi: se tarkoittaa työympäristöä, joka asettaa työntekijöiden hyvinvoinnin ja tyytyväisyyden etusijalle. Konseptin ytimessä ovat vapaus, itsemääräämisoikeus ja yhteisö. Sen ajatus on, että huolella suunniteltu työtila motivoi työntekijät entistä parempiin tuloksiin. Samalla se varmistaa, että yritys voi hyvin ja toimii tuottavasti myös tulevaisuudessa.

New York ei kuitenkaan tarjoa kaikille yhden koon ratkaisua. Nykypäivän työyhteisön tuottavuuteen vaikuttavat eri asiat kuin esimerkiksi parinkymmenen vuoden takaiseen työyhteisöön. Jotta löydät omaan yritykseesi istuvan ratkaisun, kokeile erilaisia johtamismalleja, yrityskulttuureja ja tapoja tehdä yhteistyötä.


Lähestymme New Yorkia

New York on yhdistelmä konsepteja ja menetelmiä, joiden avulla pyritään luomaan tulevaisuuden työtila. Tavoitteena on suunnitella työympäristö, joka on hedelmällinen maaperä huippuosaamisen kehittymiselle ja jossa osaajat myös haluavat pysyä. Viihtyisän ja tuottavuutta ruokkivan työympäristön tärkeitä tekijöitä ovat ainakin digitalisaatio, uusi teknologia ja avoin työtila.

Suosittuja keinoja ja työkaluja:

 • Helposti lähestyttävä ja rehellinen johtoporras
 • Avoin ja läpinäkyvä viestintä
 • Luottamuksen ilmapiiri
 • Rakenteeltaan avoin ja muunneltava työtila
 • Joustava työaika
 • Etätyön mahdollisuus
 • Litteä organisaatiomalli eli ei pomoja eikä hierarkiaa

Ensimmäiseksi on syytä pohtia, mitkä keinot ja työkalut sopivat työyhteisöösi. Miten voit auttaa työntekijöitä tekemään työnsä paremmin? Onko esimerkiksi mahdollisuus työskennellä kotona kiihdyttänyt työntekijöiden luovuutta ja tuottavuutta? Kun olet arvioinut keinoja oman yrityksesi ja sen yrityskulttuurin lähtökohdista, olet valmis ottamaan ensimmäiset askeleet kohti tulevaisuuden työtilaa.

Työkalujen soveltuvuutta on hankala punnita täysin teoreettisesta näkökulmasta. Pienimuotoiset kokeilut voivat olla hyödyllisiä. Saat niistä kouriintuntuvaa tietoa työsi tueksi. Pidä mielessä, että työkalut ovat kokeellisia. Kaikki niistä eivät ehkä sovi työyhteisöösi, sillä jokainen yritys on omanlaisensa.

Voit esimerkiksi pilotoida tietyillä osastoilla yhtä etätyöpäivää viikossa. Jos homma ei toimi, kokeilu tuskin tekee yritykselle merkittävää hallaa. Näe se mahdollisuutena. Saat arvokasta tietoa, kävi miten tahansa. Laajenna onnistuneita kokeiluja ja hyllytä ne, joista ei ollut mitään iloa. Näin muovaat vähitellen yrityksesi työympäristön tulevaisuuden työtilaksi.


Mikä on henkilöstöhallinnon rooli?

New York -työtilakonsepti ei rajoitu yksittäiselle osastolle. Se on yrityksen hallituksen, IT:n, viestinnän ja HR:n yhteinen ponnistus. Ajattelutapa tulisi iskostaa yrityksen ydintavoitteisiin, ja valikoitujen työkalujen tulisi olla käytössä koko yrityksessä.

Erityisen keskeisessä asemassa on henkilöstöpäällikkö, jonka tehtävä on arvioida työntekijöiden vahvuuksia. On äärimmäisen tärkeää hoksata työntekijöiden joukosta avainhenkilöt, jotka ajavat aktiivisesti eteenpäin uusia asioita ja yrityskulttuurin muutosta. Kun oikeat henkilöt ovat löytyneet ja he saavat soihdunkantajan rooliinsa riittävästi tukea, muutos saadaan nytkähtämään liikkeelle. Avainhenkilöiltä HR saa myös arvokasta tietoa siitä, miten uudistukset on fiksuinta ottaa käyttöön kullakin osastolla.

Jos esimerkiksi IT-osastolla toivotaan vapaita käsiä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, saattaa olla hyvä ratkaisu antaa tekijöille liekaa. Pohjimmiltaan New York on uusien ja tavallisesta poikkeavien konseptien testailua. Jotta niistä saadaan jalostettua omaan työyhteisöön sopivat versiot ja konsepti menestymään, vaatii se henkilöstöpäälliköltä luottamusta.


Luo tulevaisuuden työtila jo tänään

New York -konseptin käyttöönotto ei ole helppo nakki. Se altistaa riskeille, kysyy luottamusta ja vaatii paljon kokeilua. Etätyön mahdollisuus, coworking-tila, muunneltavat työpisteet ja luottamukseen perustuva työaika ovat loistavia tavoitteita. Uutta yrityskulttuuria voi aluksi lähteä rakentamaan esimerkiksi raikkaalla sisustuksella ja välipala-automaateista koostetulla mikromarketilla.

New York saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä, jolla nappaat ja pidät alasi parhaat osaajat. Toimivassa työympäristössä heidän osaamisensa kehittyy entisestään.

New York -konseptin mukainen tulevaisuuden työtila on vasta alkutekijöissään. Monessa yrityksessä ollaan vielä kaukana sen ajatusmaailmasta. Mitä jos aloittaisit matkan jo tänään? Se ei ehkä tule olemaan helppoa, mutta kun oivallat ja onnistut, saat merkittäviä kilpailuetuja tuleville vuosikymmenille.

Tutustu myös muihin artikkeleihin